Skip to main content
0

De risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) is sinds 1 januari 1994 verplicht voor alle werkgevers (uitgezonderd ZZP’ers). Het plan van aanpak is een verplicht onderdeel van de RI&E. Dit staat in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet).

De RI&E

Kunnen werkzaamheden binnen uw organisatie schade opleveren voor de gezondheid van werknemers of brengt het gevaren met zich mee? Met een RI&E laat u deze risico’s onderzoeken en komt er een actieplan voor het beheersen van deze risico’s. Zo lopen niet alleen uw werknemers op het werk minder risico, maar beperkt u ook uw ondernemersrisico.

Controleer via onderstaande schema of u RI&E-plichtig bent:

Afbeelding: rie.nl

Is uw RI&E op orde?

De RI&E is een verplicht onderdeel voor elke organisatie die personeel in dienst heeft. Door dit goed op orde te hebben voorkomt u hoge boetes. Met de RI&E onderzoekt u de risico’s van het werk voor uw medewerkers. Nadat u de risico’s binnen uw organisatie geïnventariseerd, geëvalueerd en een plan van aanpak heeft gemaakt, is het zaak uw RI&E te laten toetsen.

Toetsing RI&E

Vanaf 25 medewerkers moet uw RI&E worden getoetst. De wet verplicht in de meeste gevallen dat uw RI&E door een gecertificeerde arbodienst/deskundige getoetst wordt. Tijdens deze toetsing wordt gekeken of alle risico’s binnen uw organisatie juist op uw lijst staan genoteerd. Daarnaast wordt er gekeken of de situatie binnen het bedrijf goed wordt weergegeven en of de laatste normen en richtlijnen zijn gebruikt. Ook adviseert de deskundige bij het plan van aanpak.

Vrijstelling van toetsen

Bedrijven met maximaal 25 werknemers die voor het opstellen van de RI&E gebruik maken van een door het Steunpunt-RI&E erkend RI&E-instrument, hoeven hun RI&E niet te laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst. Het betreffende bedrijf moet, om in aanmerking te komen voor de vrijstelling van toetsing, wel vallen onder de branche waarvan het RI&E-instrument gebruikt wordt.

Wij helpen u graag

Heeft u hulp nodig bij het opstellen van een juiste RI&E voor uw organisatie? Wij werken samen met gecertificeerde professionals die de belangrijkste risico’s en verbetermaatregelen in kaart brengen. Dat doen wij door het bezoeken van de werkplek, interviews en een vragenlijst. Vervolgens stelt ArboVita een plan van aanpak op. Heeft u vragen of hulp nodig? Neem gerust contact met ons op via +31 (0)85 40 10 896. Wij staan op werkdagen van 08:30 – 17:00 uur voor u klaar. Of mail uw vraag naar: info@arbovita.nl.